Ondernemen, carrière uitbouwen en vermoeid zijn: hoe ga je ermee om?

Als gedreven en hoog gevoelige therapeut en coach weet ik dat de druk van het ondernemen en een carrière uitbouwen erg vermoeiend en overweldigend kan zijn. Voor een hoog sensitief persoon kan dat gevoel van overweldiging en vermoeidheid nog intenser zijn. 

In dit artikel deel ik enkele praktische voorbeelden en persoonlijke ervaringen opdat je beter zou begrijpen wat je kan doen als je met vermoeidheid en overweldiging te maken krijgt als hoog sensitieve ondernemer of professionals. 

Omdat ik zelf altijd te maken had met diepe vermoeidheid ben ik jaren zoekende geweest naar oplossingen en dankzij de vele ontmoetingen met bijzonder mensen, heb ik mijn extreme vermoeidheid, mijn hoog sensitiviteit en dat overweldigend gevoel onder controle gekregen. 
 
En de allerbelangrijkste les die ik geleerd heb, het grootste inzicht was dat die ik die vermoeidheid niet moest proberen aan te pakken, maar wel hoe ik over vermoeidheid dacht. 

En ik schrijf dit artikel om de ideeën van ‘overprikkeld zijn, vermoeid en overweldigd’ wat te nuanceren.

Een Meltdown: Wat nu?

Heb je ooit ervaren dat je zo overweldigd was dat je alles gewoon liet vallen en niets meer deed? Dat gevoel ken ik heel goed. Mijn grootste meltdown gevoel was in 2016, zo intens dat ik niet meer uit bed wou. 

Voordat we dieper ingaan op emotionele heling, deel ik enkele details van mijn bed-meltdown.

  • Dag 1 – net terug van het buitenland. Ik word wakker en voel mijn lichaam niet meer (bedankt zelfstandig leven). Mijn man ziet dat ik niet uit bed geraak en motiveert me om te blijven en niets anders te doen dan datgene waar ik echt zin in heb. Een paar uur later ziet hij me joggen.
  • Dag 2 – een waanzinnige lange lijst aan “to do’s”. De hele dag ben ik bezig met die lijst. Op het eind van de dag realiseer ik me dat de lijst niet verkleint is. 
  • Ik geef toe aan mijn eerste meltdown en voel de traantjes over mijn wangen lopen.
  • Too much is too much. Ik ben moe. Alles is me te veel.

Overwinnen van die gevoelens van overweldiging en vermoeidheid

Wat vooral belangrijk is om te begrijpen, is dat het voelde alsof het te veel was. Op het moment dat onze emoties de controle overnemen, moeten we noch proberen te rationaliseren,  noch onszelf de schuld geven. We zijn bij onze emoties zijn en weten dat ze ons informatie geven. O.a. over ons zenuwstelsel – dat het geen duidelijke instructies meer kreeg en alles absorbeerde wat het raakte.

Tips voor het Omgaan met Emoties:

Erken de Emoties: Het is essentieel om emoties te erkennen zonder jezelf iets kwalijk te nemen. En dan leer je de emotionele Informatie te begrijpen. Wat zegt die emotie mij. Emoties geven waardevolle informatie over de toestand van ons zenuwstelsel.

Leer bij je emoties te zijn zonder mee te gaan in je emotie. Wegdrukken van de emoties leidt tot nog meer verstoring van het zenuwstelsel.


Praktische Technieken om je Emotioneel Welzijn op peil te houden

Om met emoties om te gaan, moeten we zowel extern als intern een veilige wereld creëren. Een techniek die ik intuïtief heb ontwikkeld en de “Somatic forgiveness” noem, helpt om compassievol met emoties om te gaan. 

Deze techniek, geïnspireerd door RTT en NLP, heb ik gedeeld met mijn klanten en community en werkt als volgt:

Wat is een Somatic Experience?

 

Een Somatic Experiencing betekent letterlijk lichamelijke ervaring. Dat is de kern van de manier van werken, die specifiek bedoeld is als traumaverwerking. Dr. Peter Levine ontwikkelde deze methodiek en schreef hierover in zijn boek ‘De tijger ontwaakt’.


De fysieke ervaring staat voorop

 

In het werken met Somatic Forgiveness gaat het vooral om de fysieke ervaring bij vergeving. Vermoeidheid en overweldiging komen dikwijls voort uit traumatische ervaringen die onbegrepen en soms zelfs genegeerd worden, terwijl ze wel grote gevolgen hebben, mentaal en lichamelijk. De gevolgen van trauma worden vaak pas veel later merkbaar, waardoor het soms lastig is om de link te leggen. Door sometic forgiveness toe te passen kunnen “grote brokken” uit het verleden je lichaam verlaten. De hersenen zijn zoals een spier die je elke dag moet trainen. Als je naar de gym gaat en je wil een six pack zal je dit ook niet onmiddellijk verkrijgen. 

Het versterken van emotionele kracht is hierbij essentieel. Met Somatic Forgiviness kan je je je emoties leren beheersen. Zoals krachttrainingmaar dan voor je emoties.

Wanneer je je emoties bekrachtigd met positieve taalgebruik dan ontluik je een kracht in jezelf. Een Divine power. En die kracht kan veel sneller ontwikkelen als je werk maakt van de toxische en pijnlijke herinneringen uit het verleden.

Wanneer vechten of vluchten niet werkt

Als je vermoeid en overweldigd bent, is dat doorgaans een intense periode en ervaring. Je natuurlijke reactie is vechten of vluchten, maar als je vermoeid bent dan ligt ons systeem overhoop. Je zit in de situatie gevangen. Het gevolg is dat je alleen nog maar aan vermoeid zijn en overweldigd zijn denkt. En dat zorgt dan juist voor nog meer vermoeidheid en prikkels.

Wat doe je bij Somatic Forgiveness?


Somatic Forgiveness is er op gericht je body en mind te helpen de overheersende emoties stukje bij beetje los te laten. Dat doe je bijvoorbeeld door de zaken die je wil doen of realiseren, alsnog af te maken. Je wil bijvoorbeeld doorzetten en in de Somatic Forgiveness doe je dat dan ook effectief: je gaat verder met manifesteren of realiseren wat je wil, maar je neemt afstand van de emotie en verplaatst je naar de energie die vrij komt door de vergeving toe te passen. Wat er dan gebeurt is een soort ontlading, waardoor je gigantisch veel rust in lichaam en mind gaat ervaren.


Moet je iedereen vergeven? En alle trauma herbeleven?


Veel soorten therapie (cognitieve traumatherapie, EMDR, imaginaire exposure, psychotherapie) richten zich op het herbeleven van de oorzaken van vermoeidheid en overweldiging. De theorie is dat er dan een catharsis plaatsvindt. Dit is niet hoe Somatic Forgiveness werkt. De focus ligt bij Somatic Forgiveness juist op de lichamelijke sensaties en de energie van overvloed aan energie en alles wat je wil in het hier en nu. Die sensaties zijn de taal van je lichaam en mind die de ervaringen herkennen van wat je al als geluk ervaren hebt. Door je bewust te worden van wat je al gelukkig gemaakt heeft, wat je energiek en vrolijk heeft gemaakt in het verleden, verdwijnt dat gevoel van vermoeidheid en overweldiging instant.

Waarbij werkt Somatic Forgiveness?

Somatic Forgiveness werkt daar waar de effecten van traumatische of negatieve herinneringen in het lichaam of het zenuwstelsel vastzitten. De ervaringen die jouw vermoeidheid en overweldiging veroorzaken worden gedoseerd losgelaten bij vergeving, omdat je dat zelf aanstuurt, wat zorgt dat je niet uit balans en overspoeld raakt. Hoewel de vermoeidheid en het overweldigend gevoel, de burn-out en stress wel ‘aangeraakt’ worden en dat er herinneringen naar boven kunnen komen, hoef je het niet te vertellen en of herbeleven. De methode werkt zonder het bewust ophalen van herinneringen, heel direct op de (somatische) klachten in het heden. De vergeving is ook vooral jezelf vergeven omdat je zo lang hebt vastghouden aan de pijn.

 

Zelfregulatie en Verdere Ondersteuning:

Na mijn Meltdown ervaring ben ik uiteindelijk met RTT in aanraking gekomen en dan ook die opleiding gevolgd. Vandaag heb ik zelfgeleide audio’s ontwikkeld en video’s om je te helpen zelf het zenuwstelsel te reguleren en je mind en emoties instructies te geven. Je kan toegang krijgen tot die bron aan kennis via mijn maandelijkse membershio. Of vraag een gratis consult aan voor persoonlijke coaching of een RTT sessie.

Conclusie:


Emoties zijn tijdelijk. Door er bewust mee om te gaan en te begrijpen hoe ons zenuwstelsel overprikkeld geraakt is, kunnen we terug energie opwekken, een sterke mind kweken en zo onszelf door die oververmoeidheid door werken, ook al ben je dan nog overprikkeld of moe. Als hoog sensitieve ondernemer of professional is het van cruciaal belang om onze kwetsbaarheden te erkennen en praktische technieken toe te passen die ons onmiddellijk verlossen van de emotie, waardoor er meteen een nieuwe energie vrij komt..

Omgaan met Vermoeidheid en Overweldiging”

Ondernemen of een carrière uitbouwen kan een uitdagende reis zijn. Naast mijn Somatic Forgiveness Methode, kan ik je uiteraard ook helpen met RTT (Rapid Transformational Therapy) en NLP (Neuro-Linguistic Programming). 

Erkennen van Vermoeidheid:

In dit artikel wil ik de belangrijke signalen van vermoeidheid even aankaarten: overprikkelde reacties, vroeg naar bed willen gaan, moeite hebben met opstaan, slechter eetpatroon, en verlangen naar afleidingen. 

Deze symptomen kunnen dus aanduiden dat je die oververmoeidheid niet langer mag negeren. Als hoogsensitief persoon is het cruciaal om vermoeidheid ‘au serieus’ te nemen, aangezien het op lange termijn destructief kan zijn op zowel persoonlijk als zakelijk vlak.

Tips voor het Omgaan met Vermoeidheid:

  1. Denk Structureel: Je professionele leven op de rit krijgen en houden kan intens zijn, vooral in de opbouwfase. Ik weet wat ik doorstaan heb. En die drukte op zich leidt zeker niet altijd tot succes. Het is belangrijk om structurele oplossingen te overwegen. Daarom heb ik me laten coachen door een coach die kon kijken naar zowel mijn business als mijn ziel (www.businessbutpeace.com) , want structuur en organisatie in mijn business, dat was niet mijn sterkste kant. Als vermoeidheid te vaak de kop opsteekt, kan het wijzen op de noodzaak van leren structureren en samenwerken. Het vermogen om los te komen van het moment en een bredere kijk te hebben op jezelf en je bedrijf is van onschatbare waarde.
  2. Wees lief en zacht voor jezelf: Zelfkritiek en onrealistische verwachtingen zijn dikwijls echte slavendrijvers. Het is belangrijk om vriendelijk te zijn voor jezelf en te begrijpen dat rust even belangrijk is als hard werken. Communicatie met partners over rustbehoeften is ook van belang om een ondersteunende omgeving te creëren.
  3. Creëer summer breaks: Neem regelmatig korte Summer breaks, op jezelf maar ook met familieleden of vrienden. Deze mini Summer breaks lijken eerst op vakantie nemen en tijd te kosten, maar uitgerust werken is aanzienlijk productiever dan vermoeid werken. Bedenk daarom een summer spel, leg wat zomerse muziek op, boek een vluchtje voor een weekend naar het zuiden, creëer een summer setting, … bedenk iets waardoor je kort een pauze kan inlassen en het gevoel krijgt op vakantie te zijn. Het mag ook een winter vakantie zijn. Het evenwicht tussen hard werken en ontspannen is van vitaal belang.
  4. Werk Preventief: zie vermoeidheid als een kans om te groeien op zowel lichamelijk als spiritueel vlak. Nu je vermoeid of overweldigd bent ga je sneller geneigd zijn om iets bij te leren: zoals kruiden om de bijnieren te versterken, meditatie, acupunctuur, en fysieke activiteiten, … dit kan helpen om vermoeidheid te voorkomen, samen met het werken aan jouw zenuwstelsel en het leren bewust omgaan met je emoties en ‘energy-drainers’.

Conclusie:

Ondernemen als hoogsensitief persoon is zoals topsport.
Het is essentieel om te pauzeren, duurzame oplossingen te implementeren, en preventief te werken om vermoeidheid te voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *